Al tijdens zijn opleiding schilderkunst wordt duidelijk dat Jan Van Oost een voorliefde heeft voor beeldhouwkunst. De ruimtewerking en de beweeglijkheid, de dialoog die ontstaat tussen het kunstwerk en de ruimte waarin het getoond wordt, fascineren hem.
Intussen heeft Jan Van Oost reeds tientallen jaren in internationale kunstkringen een stevige reputatie verworven als bevlogen post-modern kunstenaar. Hij bouwde bescheiden maar gestadig, los van het galeriehouders circuit, aan zijn oeuvre. Daar waar modernistische kunstenaars een volledige breuk met het verleden zochten, eist Jan het recht op om, wanneer nodig, terug te grijpen naar historische referenties, naar het technisch kunnen. Maar zijn thema's en uitwerking zijn absoluut hedendaags. De kunstwerken van Jan Van Oost zijn samengesteld uit zaken die men onder licht gewijzigde vorm in het dagelijkse leven aantreft. Achter de façade van weelde en uiterlijke schijn gaat evenwel de dood schuil, een weerkerend thema in zijn werk.Niet zelden is die vergezeld door de notie van pijn als ultiem bewijs van ons bestaan. Na verloop van tijd evolueert het werk van Van Oost naar een minder exuberante, meer sculpturale kunst. Toch blijft het thema vergankelijkheid ook hier sterk aanwezig. In zijn gesculpteerde torso's bijvoorbeeld worden erotiek en dood aan elkaar gekoppeld.. Een zwangere vrouw is tegelijk een vrouw met een kwaadaardig gezwel in haar schoot. Deze tweeslachtigheid is een constante doorheen zijn werk. Positieve en negatieve elementen gaan hand in hand. |
Jan Van OostBeeldhouwwerk
Na vele tientallen solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland stelt Jan Van Oost zijn adembenemende werk op in de Kapel van het Scheppersinstituut. De kunstenaar gebruikt rijke en duurzame materialen, zoals zilver, marmer, kristal, zijde en parels. De aantrekkingskracht van deze materialen heeft iets pervers. Ze lijken te verwijzen naar het fragiele karakter van schoonheid en het instabiele bestaan van de mens. Tegenstellingen als leven en dood, Eros en Thanatos geven zijn kunstwerken betekenis. Zijn werken ademen immers een zekere melancholie uit over het tragische lot van de mens, gevangen in de kringloop van het verwekt worden en sterven. Toch houdt de kunstenaar zich sterk afzijdig van een uitgesproken moraliserende ondertoon.
|
zaterdag en zondag 14-15 en 21-22 november 2015 - 14u tot 18u
beeldhouwwerk Vernissage op vrijdag 13 november met een inleiding door kunsthistoricus Professor Willem Elias. Kapel van het Scheppersinstituut, Cooppallaan 128, 9230 Wetteren (Overschelde)
|
SCHRIJF U IN OP ONZE NIEUWSBRIEF
|
© 2015-2024 Alle rechten voorbehouden
|
website door Buzzige Bij
|